Afera Patria se zaključuje

Objavljeno 21.05.2013 avtor demotivator.
Kategorije: nekategorizirano.

Slab teden je še do zaključka sojenja v zadevi Patria in stvari počasi postajajo jasne. Ne ve se sicer še ali se bo na sodišču dokazalo vpletenost SDSa ali Janeza Janše v samo korupcijsko afero, zagotovo pa je že mogoče trditi, da so v SDSu lagali, ko so trdili da gre za najbolj transparenten nakup

Leta 2010 so še trdili, da je nakup 8kolesnikov začela Ropova vlada in hotela posel sklenit z Sistemsko tehniko, ter se na tak način poskušala okoristit. Nato pa bi naj Janševa vlada sklenla transparenten in zakonit posel s Patrijo. Celotana afera pa naj bi bila zarota proti Janši, poskus spremembe rezultata an volitvah….

http://www.sds.si/news/7217

Seveda pa, ker je bil posel, ki ga je speljala Janševa vlada v zvezi z osemkolesniki transparenten in regularen in ker so ob tem padli zaslužki tistih, ki so si preko Sistemske tehnike obetali, je bilo potrebno podvomiti v to, da lahko kdo v tej državi sploh spelje transparentno posel, sploh glede na znane vzorce delovanja iz preteklosti.

In zaradi prevelikih apetitov posameznikov iz kroga LDS in SD ter zaradi želje po ponovni osvojitvi oblasti, smo se znašli pred največjo afero in največjo obtožbo brez predstavitve dokazov, ki je kdajkoli doletela kakšnega tako visokega predstavnika politike v Sloveniji.

Oblast je bila očitno za levico prevelika skušnjava, in ker ankete gospodu Borutu Pahorju niso kazale zmage, in ker se na oblast ni dalo priti na pošten način, ste raje tako, kot že v preteklosti sledili preizkušenim metodam. Tako ste nekoč na oblast prišli preko revolucije, v času tranzicije z obvladovanjem medijev in kapitala, pred zadnjimi volitvami pa z afero Patria.

http://www.sds.si/news/3643

Janša je pojasnil, da ne ve, kako bo afera Patria vplivala na strankin volilni rezultat. Po njegovi sodbi je to zgodba, ki odvrača volivce od ključnih vprašanj.

http://www.sds.si/news/3653

A. Lucu: Afero Patria pripravljal Kučan

Ozadje politično-medijskega konstrukta “Patria” dobiva iz dneva v dan vse bolj jasno sliko. Prepričani smo, da bo v prihodnjih dneh sledilo še nekaj zanimivih odkritij.

http://www.sds.si/news/3721

“Imamo še 10 dni do volitev,” je poudaril Janša in pojasnil, da bi morali govoriti o politiki plač, pokojnin in regionalnem razvoju. “Čez šest mesecev ne bo nihče govoril o Patrii,” je prepričan.

“Zaključimo s tem,” je poudaril in dodal, da je pripravljen takoj prevzeti odgovornost, “če so pokažejo kakšni dokazi za te absurdne teze”. “Do takrat naredimo uslugo državi in umaknimo to temo. Ne zaradi nas, ampak zaradi dveh milijonov, ki si zaslužijo boljše,” je sklenil premier.

http://www.sds.si/news/3740

Minister za šolstvo in šport Milan Zver z optimizmom gleda na 21. september. Misli celo, da bo “skonstruirana afera Patria še strnila njihove vrste”. “Na neki način smo obsojeni na zmago, da porazimo tiste, ki vnašajo afere v slovensko družbo, in da se bomo laže posvetili razvoju in prihodnosti,” je dejal v pogovoru za Demokracijo.

http://www.sds.si/news/3880

Afera Patria je imela usodne posledice na volilni rezultat v Sloveniji. Minimalna zmaga SD je bila zaradi nje nepoštena. Afera je resno prizadela tudi ugled Slovenije v tujini. Zato se postavlja vprašanje, kako bodo njeni slovenski akterji ravnali ob njenem razpletu. Finski novinarji in producenti najavljajo sodni epilog v prvi polovici naslednjega leta. Obtožba, da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade g. Janeza Janšo, neposredno izrečena v oddaji finske televizije YLE in ponovljena s strani producenta obrekljive oddaje g. Virtanena v izjavah za slovenske medije, ne bo nikoli dokazana, ker ni resnična. Možno je, da so avtorji afer Depala vas in Vič-Holmec, ki se pojavljajo tudi v aferi Patria, levičarske finske novinarje oskrbeli s kakšnim ponaredkom »à la Kos«, iz delavnic ostankov nekdanje Udbe, vendar se da takšne poskuse v resnem sodnem postopku enostavno ovreči. Organizatorjem Velikega poka iz Finske ostaja torej še igranje na karto zavlačevanja, kar je najverjetnejši scenarij, ki ga bomo verjetno spremljali v prihodnjih mesecih in letih.

Tako smo lahko brali od leta 2008 naprej.

V zadnjem času pa sodni postopki v treh državah le prihajajo h koncu in več kot očitno je, da afera ni bila le političen konstrukt, da ni šlo za volitve, ampak za dejansko korupcijsko afero.

Tako so 5. alrpila 2013 v Avstriji izrekli sodbo:

http://www.rtvslo.si/svet/riedl-obsojen-sodnica-ni-dvoma-slovenski-politiki-so-bili-podkupljeni/306036

Na sojenju v zadevi Patria na dunajskem sodišču so za prvoobtoženega Wolfganga Riedla odločili, da je kriv podkupovanja slovenskih oblasti, zaradi česar je obsojen na tri leta zapora.
Riedl je bil obsojen za podkupovanje slovenskih oblasti v letu 2006, da bi finski orožar Patria s prirejenim razpisom pridobil več deset milijonov evrov vreden posel oborožitve Slovenske vojske s sodobnimi oklepniki.

Sodnica Marion Zöllner ob razglasitvi sodbe dejala: “Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie.” Kot je dejala, obstaja dovolj dokazov, da je Riedl organiziral podkupovanje ljudi v Sloveniji, ki so imeli vpliv na odločanje o izbiri ponudnika osemkolesnikov.

http://www.rtvslo.si/crna-kronika/walter-wolf-v-kanadi-slovensko-sodisce-ga-isce-s-tiralico/306197

Izdan evropski nalog za prijetje Walterja Wolfa
Wolfa zdaj iščejo tudi v Sloveniji. Okrajno sodišče v Ljubljani je sicer že 13. marca izdalo sklep o priporu zanj, saj je presodilo, da se obdolženi Wolf očitno skriva pred slovenskim sodiščem. Wolf je namreč sodišču nedosegljiv, s takšnim ravnanjem pa onemogoča izvedbo kazenskega postopka, so sporočili s sodišča.

Na sklep o priporu se je takrat pritožil Wolfov zagovornik, sodišče pa je o pritožbi odločalo 26. marca in jo zavrnilo kot neutemeljeno. Okrajno sodišče je zato 28. marca izdalo odredbo za razpis tiralice in mednarodne tiralice zoper Walterja Wolfa. Izdan je bil Evropski nalog za prijetje in predajo, so še pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

In zdaj, slab teden pred koncem sojenja v Sloveniji, se je oglasil tudi Janez Janša in rekel da je bil Jure Cekuta podkupljen.

YouTube slika preogleda

Lahko potem to razumemo, da posel le ni bil tako transparenten in zakonit in da ni le politični konstrukt, kot so to leta in leta trdili v SDSu? In glede na Janševo izjavo, ki je na nek način priznanje tega, lahko pričakujemo, da bo tudi kdo v SDSu prevzel odgovornost za to dolgoletno zavajanje javnosti? Glede na zgodovino te stranke sploh ni dvoma, da ne bo. Sicer pa počakajmo do naslednjega ponedeljka, ko bo sojenje tudi pri nas zaključeno. Predvidevam da bo dogajanje, ob takšnih ali drugačnih sodbah zelo burno.

  • Share/Bookmark

1 komentar.  stricmarc
Komentar dne 21.05.2013.

Očitno pri nas ( morda tudi v tujini) gredo posli preko korupcije. Dajanje proviozij je v nekaterih delih sveta običajna poslovna navada. Da Sistemska Tehnika ni dobila posla, mi je pričakovano. Navsezadnje je bil lastnik LDS tajkun g. Pavček. Vedno pa sem dvomil, da bi si Janša sam odrezal kaj od podkupninskega kolača. Morda za stranko? Da pa predsednik države, obramboslovec in človek, ki ne gre nič mimo njega, ne bi imel s poslom nič, pa ni bilo verjetno.

Komentiraj

Imena in naslov e-pošte so obvezni (naslov e-pošte ni prikazan), url'ji so po želji.

Komentarji lahko vsebujejo naslednje xhtml tage:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !