Janševo oklepanje oblasti

Objavljeno 24.01.2013 avtor demotivator.
Kategorije: nekategorizirano.

Minil je dan, v katerem smo lahko spremljali tiskovno konferenco premierja Janše. Ob tem smo ponovno lahko slišali kup dvojnih meril, s katerimi je skušal upravičiti svoje oklepanje oblasti.

Kot nam je znano, odpade možnost premierjevega odstopa, saj je dal jasno vedeti, da s svojega položaja ne bo odstopil. Tudi podporniki Janše to argumentirajo s tem, da je ta trenutek prioriteta stabilna vlada, da bi ponovne volitve prekinile delovanje vlade in sprejemanje reform vsaj za pol leta…

Torej Janšev odstop ni mogoč, ponuja pa nam dve možnosti.

http://www.rtvslo.si/slovenija/jansa-imamo-dve-moznosti-spremembe-sistema-ali-konstruktivno-nezaupnico/30085

Kot sam pravi sta ti možnosti:

Prva je sprememba volilnega sistema. Nazadnje, ko so ga spreminjali, so za to potrebovali tri dni, pravi. “Nato pa se izpeljejo volitve, po katerih lahko državljani pričakujejo bolj stabilno vlado,” je prepričan. Če bi se dosegel dogovor o spremembi političnega sistema, se bo mogoče dogovoriti za prehodno obdobje “in gremo potem na volitve po novem sistemu”.

Druga možnost pa je konstruktivna nezaupnica. “Od odločitve za konstruktivno nezaupnico do nove vlade potrebujemo dva tedna, to je alternativa štirimesečnih agoniji,” opominja Janša in dodaja: “Tisti, ki so odšli iz koalicije, so po mojem mnenju dolžni storiti.” “Tisti, ki so najbolj priljubljeni, naj prevzamejo odgovornost in naj prevzamejo nase breme izvršilne oblasti,” je še nadaljeval premier.

Dodal pa je še:

“Zaupnica je možnost, ki jo ustava polaga v roke predsedniku vlade, in ne neki stranki, ki ima sedem poslancev,” je opozoril in dodal, da zaupnica “ne pride v poštev”.

V bistvu je malce tragikomično, ko pravi da obstajata dve možnosti, ampak druga ne pride v poštev. Torej edina možnost, ki jo dopušča, je ta, da se spremeni volilni sistem in se gre na predčasne volitve.

Ob tem pa se spomnimo izjav ki jih je sam zapisal, v času ko se je oklepal oblasti Borut Pahor. Primerjali s komunisti, ki so se v času osamosvajanja oklepali oblasti.

http://www.sds.si/news/9830

A strah pred volitvami ne hodi prvič po zemlji Slovenski. Obstaja nekaj bistvenih vzporednic med časom 1988-1990 in današnjimi razmerami. Med demonstracijami pogumnih množic v času Slovenske pomladi leta 1988 je visok komunistični funkcionar, ki danes rad pridiga drugim o demokraciji, v svoji analizi razmer za takratni politični vrh zapisal, da je situacija kritična, a da je treba za vsako ceno vzdržati vsaj še kako leto na oblasti.

Svojim potrebam so takrat, ko so »pridobivali čas«, prilagodili celo volilni sistem.

Ko to preberemo, bi se prav lahko poistovetili z napisanim. Saj imamo demonstracije, ljudje zahtevajo drugo oblast; oblast pravi, da je situacija kritična, in da je treba vsaj še malo zdržati, hkrati pa ponuja eno samo možnost: spremembo volilnega sistema. Kako ironično, da se je Janša znašel točno v isti situaciji, ki jo je nedavno kritiziral, in da deluje na enak način, kot ljudje, proti katerim se večno bori.
Je pa smešno: ko je bil on na strani demonstrantov in se je boril proti oblasti, so bile to demonstracije pogumnih množic, danes pa so to demonstracije zombijev.

Ja res je vse relativno, odvisno na kateri strani stojiš.

Sicer pa sem več o dvojni morali glede odstopa pisal tudi že v tem prispevku:

http://lazisds.blog.siol.net/2012/09/24/zakaj-janseva-vlada-ne-odstopi/

Zadeva je še vedno aktualna oz. vedno bolj. S samo 16% podporo je vlada dosegla nov rekord nizke podpore. To, da 80% anketirancev meni, da bi Janša moral odstopit, pa je samo še dodaten pokazatelj SDS-ove dvojne morale, ki se jim tokrat oklepanje oblasti ne zdi nelegitimno in nedemokratično, tako kot so to ocenjevali pri Pahorju.

http://www.rtvslo.si/slovenija/politbarometer-podpora-jansi-in-vladi-na-najnizji-tocki/300532

Vendar pa pri SDSu ubirajo drugačno taktiko kako se spopasti s pozivi k odstopu, ki jih dajejo  demonstranti, opozicija ter tri vladne stranke. Če je metoda oklepanja oblasti praktično identična tisti, ki jo je Janša opisal pri komunistih med ‘88 in ‘90im letom, je tudi ta metoda zelo podobna.

V času razpadanja Jugoslavije, ko so postajale  težnje po osamosvajanju in menjavi oblasti vse močnejše, so Srbi prirejali “mitinge resnice”, kjer so poskušali prikazat ustvariti vtis, da za njihovo idejo stoji večina prebivalstva Jugoslavije.

In prav podoben pristop ima SDS. Na svojih spletni straneh so objavili na stotine podpornih pisem, prireja se razna srečanja na temo “kdo nam je ukradel državo”, pri vsem tem pa se pazi, da so objavljena pisma samo takšna, ki izrekajo podporo, da so na srečanjih prisotni samo podporniki, tiste ki se ne strinjajo, pa se izloči.

http://tvslo.si/predvajaj/zbor-za-republiko-se-v-mariboru/ava2.156652244/

http://www.sds.si/news/11773

Vendar pa kljub cenzuri in selekcioniranemu ustvarjanju mnenja, nekaterim uspe na domiseln način prikazat, da slika le ni tako črno-bela.

  • Share/Bookmark

1 komentar.  Stric Marč
Komentar dne 24.01.2013.

Janša še ni opravil svojega dela. Zaključil ni z privatizacijo-3. faza, še vedno ni uspel spremeniti zgodovinski spomin in rehabilitirati Ljubljansko škofijo med NOB. Pa tudi pri čiščenju bank pričakujemo kakšen odpustek mariborski škofiji. Vsaj pol leta še mora delati za “narodov blagor”.

Komentiraj

Imena in naslov e-pošte so obvezni (naslov e-pošte ni prikazan), url'ji so po želji.

Komentarji lahko vsebujejo naslednje xhtml tage:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !