Ustavno sodišče in kravate

Objavljeno 24.12.2012 avtor demotivator.
Kategorije: nekategorizirano.

Vsem so nam znani zapleti okoli referenduma o holdingu in slabi banki.

Vsi poznamo kako so poskušale opozicijske stranke spraviti zadevo na referendum, pa podpisi niso bili veljavni, saj so bili fotokopirani in se je sumilo celo ponarejanje podpisov:
http://www.rtvslo.si/crna-kronika/policisti-preverjajo-pristnost-podpisov-poslancev-ps-ja/295639

Dalje se je poskušalo zadevo spravit s pobudo sindikatov in njihovimi podpisi, pa so se ti čudežno zgubili na poti z državnega zbora na notranje ministrstvo in se je zadevo zaključilo tako, da krivca enostavno ni mogoče odkriti:
http://www.rtvslo.si/slovenija/gorenak-komisija-zelo-jasno-pove-da-krivde-ni-mogoce-ugotoviti/298255

Ko bi do referenduma le prišlo, pa se je oglasilo še ustavno sodišče in odločilo da bi tak referendum bil protiustaven:
http://www.rtvslo.si/slovenija/sustersic-holding-in-slaba-banka-bosta-zazivela-aprila/298411

Pogosto se poudarja, da se na referendumih naj nebi smelo odločati o zadevah ki vplivajo na javne finance, ter o zadevah ki se tičejo pravic posameznih skupin ljudi.

Pa vseeno smo v preteklosti imeli referendume o oplojevanju samskih žensk, o družinskem zakoniku, o pokojninski reformi… Pa ustavno sodišče ni bilo mnenja da je to protiustavno. Sedaj pa so, kot sami pravijo, spremenili prakso:
http://www.rtvslo.si/slovenija/petric-na-ustavno-sodisce-ne-vpliva-nihce/298490

Zanimiva je tudi razlaga za to spremembo.

Kot predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič pravi, bi bile lahko ogrožene pokojnine, zaposlovanje in da se bo kriza poglobila. Smešno je, da je vse to veljalo tudi v času Pahorjeve vlade, ko smo prav tako že bili v krizi, ko se je poskušalo prejeti pokojninsko reformo… Vendar kot Petrič pravi, se takrat še ni tako mudilo.

Ob tem pa se verjetno vsak laik zaveda, da v ustavi nikjer ni zapisano, da se posamezni členi ustave berejo različno v primeru krize in v primeru ko ni krize, v primeru ko se mudi ali ko se ne mudi… Predvsem pa se človek vpraša kaj se je zares spremenilo od lani do letos, da je ustavno sodišče spremenilo prakso, kot temu pravijo? Krizo smo imeli že lani, mudilo se je že lani, kaj je tisto kar se je zares spremenilo? Oblast.

Seveda na ustavnem sodišču trdijo da na njih ne vpliva nihče.

Je pa vseeno krenek priokus, ko pogledaš samega predsednika ustavnega sodišča in opaziš da je poleg tega, da je zaposlena na ustavnem sodišču, zaposlen na privatni univerzi, ki se financira z javnimi sredstvi, na Evropski Pravni Fakulteti v Novi Gorici. Torej na fakulteti, ki je nastala v obdobju prejšnje Janševe vlade. Fakulteti kjer so zaposleni raznorazni člani SDSa in njegovi simpatizerji…
http://www.evro-pf.si/fakulteta/imenik/
Matej Avbelj (javni podpornik Milana Zvera na volitvah in član zbora za republiko)
Tone Jerovšek  (zbor za republiko)
Peter Janbrek (zbor za republiko)
Miha Pogačnik (znan velik nasprotnik arbitražnega sporazuma)
Andrej Rahten (SDS)
Dimitrij Rupel (SDS)
Marko Starman (državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor v prejšnji janševi vladi)
Lovro Šturm (SDS)
Bojan Žalec (znan kot velik nasprotnik družinskega zakonika)

In pa seveda Ernest Petrič.
Ne bi me pa čudilo tudi, če je asistentka Ana Polak Petrič, njegova hčerka.
Torej je nekdo, ki je dobil službo za sebe in morda tudi za svojo hčerko, s pomočjo vlade Janeza Janše, službo kjer imaš družbo v kupu podpornikov te vlade, lahko res nepristranski? Se lahko res nepristransko odločiš in odločiš proti tistim, ki ti dajejo vsakdanji kruh?

Ob vsem tem pa pade v oči še kravata Ernesta Petriča. Predvidevam sicer, da so te kravate bila kakšna državna darila, vendar je razen na člani SDSa, na kom drugem razen na gospodu Petriču, še nisem videl. Verjetno tudi zato, ker se v drugih strankah kot SDSu s temi barvami ne identificirajo preveč.

  • Share/Bookmark

1 komentar.  stricmarc
Komentar dne 24.12.2012.

Seveda, vse se spreminja. Celo pogled na Koran, ki je od boga narekovan, se skozi zgodovino različno razlaga in omogoča celo več nasprotnih si frakcij. Seveda pa tudi ustavni sodniki niso iz nebes poslani starci, pač pa so del nas, del naše politične elite. Petrič je že kar nekaj časa gorak levi vladi, ker ni izponila njegova pričakovanja. Imajo pa ustavni sodniki tudi otroke, vnuke, materialne potrebe in so na eden od načinov soodvisni od politike. Navsezadnje jih tudi politika kadruje in imenuje. Nerodno je le, ker je minilo slabi dve leti od drugačne odločitve o podobnem primeru. Pa se bo to tudi pozabilo.

Komentiraj

Imena in naslov e-pošte so obvezni (naslov e-pošte ni prikazan), url'ji so po želji.

Komentarji lahko vsebujejo naslednje xhtml tage:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !