Proslava ob dnevu reformacije

Objavljeno 30.10.2012 avtor demotivator.
Kategorije: nekategorizirano.

Za nami je proslava ob državnem prazniku – dnevu reformacije.

In ponovno smo imeli proslavo, v kateri so prevladale ideološke delitve nad enotnostjo, žal ravno med tistimi, ki so jih najbolj polna usta enotnosti.

Da je se dejansko proslava odvila, me preseneča, saj je bilo letos rečeno da denarja za to proslavo ni.
http://reporter.si/slovenija/denarja-le-za-dve-dr%C5%BEavni-proslavi/8606

Me je pa bolj kot to presenetilo, da nekaterih pomembnih političnih in verskih predstavnikov na proslavi ni bilo.

Na primer na proslavi so bili predstavniki vseh večjih verskih skupnosti v Sloveniji (torej poleg protestantov tudi pravoslavci in muslimani), le predstavnikov katoliške cerkve ni bilo.
Udeleženi so bili tudi predsednik države, predsednik državnega sveta, predsednik vrhovnega sodišča, ni pa bilo predsednika vlade in predsednika državnega zbora.

Najbolj pa me preseneča to, da ni bilo predsedniškega kandidata Milana Zvera, saj sta njegova tekmeca bila. Ob tem se sprašujem, ali je res upravičen njegov naziv kot predsedniški kandidat ki združuje?
Nenazadnje se ravno s tem hvali:
http://www.celje.sds.si/news/38088
http://www.milanzver.si/kako-glasujem/

Zato vas vabimo, da se udeležite volitev za predsednika republike Slovenije, in k temu spodbudite tudi čim več sorodnikov, znancev, prijateljev in sosedov. Še bolj kot doslej, bo tokrat štel vsak glas. Le tako bomo izvolili predsednika, ki vidi dlje ter državnika, ki združuje Slovence znotraj in zunaj njenih administrativnih meja in ne glede na njihovo svetovnonazorsko in versko pripadnost.

Ali lahko nekdo, ki bojkotira državno proslavo ob državnem prazniku, res predstavlja državnika ki združuje?
Na prvi pogled se zdi, da je dan reformacije praznik samo dela Slovencev, protestantov. Ampak glede na to da je Trubar uvedel knjižni jezik, ki ga danes uporabljamo vsi Slovenci, ne glede na politično in versko opredeljenost. Trubarja smo imeli upodobljenega na Tolarju, upodobljenega ga imamo na Euru in nisem še slišal da bi se komu to zdelo sporno. Torej dan reformacije ni samo verski praznik, ampak nekaj širšega, nekaj kar samo po sebi združuje vse Slovence. Zato je obžalovanja vredno da se nek ozek versko-politični krog predstavnikov visokih funkcij v državi, te proslave ni udeležil.

Več kot očitno je, da je neudeležba na proslavi bila zelo ideološko obarvana. Zato sem tudi prepričan, da bo novinarje še v prihajajočih predsedniških soočenjih še kako zanimal ta paradoks, ki ga je izvedel predsedniški kandidat z neudeležbo na proslavi ob državnem prazniku.

Toliko bolj zanimiva je stvar zato, ker je je še nedavno v soočenju že dobil vprašanje ali bi se udeležil tudi proslave muslimanov ali pravoslavcev, pa je odgovoril z “Da, sigurno”.
http://tvslo.si/predvajaj/volitve-2012/ava2.148824604/00:04:59/0:0:0/
Sicer pa tako se ne spomnil lastne izjave, da “se stranke lahko s pretiranimi verskimi omejitvami zaprejo v geto”, se danes očitno ni spomnil da je še nedavno trdil, da bi se kot predsednik ki združuje, udeležil tudi raznih dogodkov drugih religij.
http://tvslo.si/predvajaj/volitve-2012/ava2.148824604/00:015:41/0:0:0/

Ali pa je enostavno pozabil, da ima lepo priložnost kjer bi lahko naredil drugače kot predsednik njegove stranke in deloval združevalno. Tako pa ponovno zgleda, kot da so očitki, da nima svoje volje, držijo.
http://tvslo.si/predvajaj/volitve-2012/ava2.148824604/00:14:30/0:0:0/

Nenazadnje se je leta 2007 proslave ob dnevu reformacije udeležil, tako kot tudi njegov predsednik stranke.

No ja, mogoče pa se motim tudi jaz. Saj je nenazadnje rekel, da bi se udeležil katoliških, muslimanskih in pravoslavnih proslav, ni pa tega izrecno rekel tudi za protestantske proslave oz. državne proslave ob dnevu protestantizma.

Se pa res sprašujem zakaj ponovno ta ideološka delitev. Nenazadnje dan reformacije ni nekaj kar bi izviralo še iz prejšnjega sistema, ampak se ga praznuje od leta 1992. In zakaj ravno tisti, ki ponavadi najpogosteje poudarjajo kako se mora narod poenotiti, bojkotirajo državni proslavo ob državnem pranziku.

Janša si želi ponovne enotnosti države

Janša: Poenotiti se moramo. Uspeli bomo samo, če bomo sodelovali

Dr. Milan Zver: “Čas za enotnost ni šele po predsedniških volitvah, ampak že danes.”

V času pekrskih dogodkov smo Slovenci enotno in pokončno branili svojo mlado državo in kot narod dokazali, da znamo in zmoremo premagati vse razlike in delitve.

Tega je še in še. Polna usta pozivov k enotnosti. Potem pa vidimo, da se ti tisti ljudje delijo tudi tam, kjer ne bi bilo potrebno. Kjer ne gre za nekaj iz polpretekle zgodovine, ampak nekaj kar je dejansko skupnega vsem Slovencem, kot je Slovenski knjižni jezik.

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.Komentiraj

Imena in naslov e-pošte so obvezni (naslov e-pošte ni prikazan), url'ji so po želji.

Komentarji lahko vsebujejo naslednje xhtml tage:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !