Malo delo

Objavljeno 15.09.2012 avtor demotivator.
Kategorije: nekategorizirano.

Še ena poteza zavajanja s strani SDSa je malo delo.

Spomnimo se pred enim letom, ko je bilo tudi to aktualna tema, ko je Pahorjeva vlada hotela uvesti malo delo, pri SDS so nasprotovali. Prišlo je tudi do referenduma, porabe miljonov evrov v kriznih časih, a je bo mnenju SDSa bilo potrebno idejo o malem delu takrat zavrnit, saj je bila slaba za državo in državljane.


Spomnimo se tudi govora o tem da malega dela nikjer v evropi razen Avstriji in Nemčiji ne poznajo, da je tudi tam imelo to negativn vpliv na zaposlenost, socalnoo vasrnost…
To smo lahko poslušali s strani SDSa še šred letom dni.

Brali smo lahko mnoge izlive s strani SDSa o tem kako je malo delo katastrofalna adeva:

Malo delo je polomija
Malo delo je dokaz, da se Vlada ni sposobna spopasti z gospodarsko krizo!
Malo delo ne zagotavlja osnovnih socialnih pravic
Andrej Čuš, predsednik SDM: »Malo delo je prikrit instrument nesposobnosti Vlade!«
Malo delo je potrebno na referendumu zavrniti!
Malo delo – velika sprememba na slabše
Malo delo ne prinaša in ne ureja ključnih problemov v družbi ter zaposlovanja, zato ga je potrebo v nedeljo zavrniti!
Malo delo – nič socialnih pravic

Zbral sem nekaj citatov pisarije SDSovcev izpred enega leta:

…tako da je zakon »prikrit inštrument«, ki želi zmanjšati strukturno nezaposlenost v Sloveniji in tako odvrniti pozornost od dejstva, da se naša Vlada ni sposobna spopasti s trenutno gospodarsko krizo.

Biti “mali delavec” za posameznika ne pomeni prav nikakršne spremembe na bolje, kakor zavaja Svetlikovo ministrstvo, temveč se bo situacija za vsakega takega posameznika na trgu dela izrazito poslabšala. Že delavci se pogosto znajdejo v nerešljivih težavah, še toliko bolj pa bodo izpostavljeni “mali delavci”.

Malo delo bo – zaradi možnosti velike fluktuacije delavcev – odvzelo redna delovna mesta velikemu deležu zaposlenih in zmanjšalo število zaposlitev za določen in nedoločen čas. Samo zaradi neposrečene ureditve malega dela se bo po ocenah število brezposelnih iz sedanjih približno 114.000 do konca tega mandata povzpelo na okrog 140.000.

Veliko je govora o maksimalnem zaslužku 6000 bruto na letni ravni, a naš izračun govori, da bo zaradi štirikrat večje konkurence malih delavcev, vsak mali delavec prisiljen opravljati malo delo po zakonsko omejeni urni postavki, minimalni seveda. To pomeni, da bo vsak lahko opravil 720 ur po 3,4 evre neto, kar pomeni, da bo letni zaslužek 2448,00 neto. S tem študent, kot tudi brezposelna oseba ter upokojenec nikakor ne preživi na letni ravni.

Danes SDSov minister za delo družino in socialne zadeve uvaja “občasno delo”, delo ki bi ga naj oz. lahko opravljali brezposleni in upokojenci, podobno kot je to predvidevalo malo delo, izvzeti pa so študentje oz. študentsko delo, pa ostaja.
Seveda je za ministra njegova reforma nekaj popolnoma drugega kot je bila reforma ministra Svetlika:
http://www.rtvslo.si/slovenija/dati-moramo-signal-da-smo-se-dogovorili-zato-prioriteta-pokojninski-reformi/291203

Kot minister pravi bi naj študentsko delo bilo bolj obdavčeno kot doslej, občasno delo pa bi naj bilo tud časovno bolj omejeno kot je bilo malo delo.
Ob tem se človek sprašuje kako to, da naenrkat pri SDSau sami več ne verjamejo protiargumentom, ki so jih govorili še pred enim letom.
Zdaj naenrkat občasni delavnic ne bodo jemali delovnih mest redno zaposlenim?
Če malo delo ni malim delavcem zaradi časovni omejitev prineslo niti za preživetje, kako jim bo zdaj ko so časovne omejitve večje in življenski storški še višji, to prineslo dovolj za preživetje?

Očitno pri SDS že pred enim letom niso verjeli svojim argumentom, ali pa se naernkat požvižgajo na vse negativne učine ki bi jih po njihovem takšna oblika dela imela na ljudi.
Vsekakor pa samo še en primer dvojne morale SDSa, kajti izpred enega leta se je spremenilo samo to, da so takrat rušili vlado, sedaj pa so oni v vladi. Žal pa ob tem boju za oblast in politični prestiž najbolj trpijo preprosti državljani.

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.Komentiraj

Imena in naslov e-pošte so obvezni (naslov e-pošte ni prikazan), url'ji so po želji.

Komentarji lahko vsebujejo naslednje xhtml tage:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !